Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

Only Lovers Left Alive (2013)

OLLAOnly Lovers Left Alive on tyylikäs elokuva rakkaudesta ja rappiosta. Jim Jarmusch on kasannut vampyyreista, ruosteisesta teollisuusmaisemasta, pilvisestä indierockista, Tilda Swintonin valkoiseksi puuteroidusta naamasta ja orientaalisesta estetiikasta omaperäisen kokonaisuuden. Tuloksena on tasokasta draamaa, jossa on pieni ripaus myös kauhua.

Jossakin autioituneen Detroitin uumenissa asuu yksinäinen Adam (Tom Hiddleston), jonka päivät kuluvat nukkuessa ja yöt eteeristä rock-musiikkia nauhoitellessa. Hän ei juuri ihmiskontakteja kaipaa – ainoa säännöllinen vieras hänen tomuisessa asunnossaan on rokkipoika Ian (Anton Yelchin), joka toimittaa Adamille erilaisia soittimia ja vie mennessään tämän nauhoittamaa musiikkia. Adamin omaperäisestä musiikista ollaan Yhdysvaltain vilkkaissa underground-piireissä hyvin kiinnostuneita. Se, että Adam verhoutuu anonymiteettiin ja eristäytyy musiikkipiireistä, vain entisestään kasvattaa ihmisten mielenkiintoa hänen musiikkiaan kohtaan. Adam poistuu asunnostaan vain vieraillakseen läheisessä sairaalassa, jossa työskentelevä tohtori toimittaa hänelle sitä itseään – laadukasta O-negatiivista, jota Adam tarvitsee elääkseen.

OLLA lovers reunited

Mustaa valkoisella: Eve ja Adam ovat luodut toisilleen.

Toisella puolella maapallolla, Marokon Tangerissa asuu Adamin vaimo Eve (Swinton). Vaikka eksoottinen Tanger eroaa paljon Detroitin bensankatkuisesta teollisuusympäristöstä, on Even elämäntapa hyvin samanlainen kuin Adamilla: päivät kuluvat nukkuessa, yöt harmittomassa pikkupuuhastelussa. Oman kamansa Eve saa lajitoveri Christopher Marlowen (John Hurt) lääkärituttavan kautta. Eve alkaa kuitenkin pian kaivata Adamiaan ja päättää matkustaa Detroitiin. Rakastavaisten on jälleen aika kohdata pitkän eron jälkeen.

Veri, jota elokuvan vampyyrit pienistä pikareistaan siemailevat, on verrattavissa sekä päihteeseen että ruokaan. Sitä nautitaan pienistä liköörilaseista, ja paukun naukkaamista seuraa äkillinen ja voimakas euforia. Vampyyrien riippuvuus verestä on kuitenkin sisäsyntyinen eikä hankittu ominaisuus. He eivät voi vieroittautua verestä kuten ihminen heroiinista, ja kylmä kalkkuna on heille kuolemaksi. Adam, Eve ja Marlowe osaavat herkutella kohtuudella, mutta myös ongelmakäyttäjiä on: Even siskotyttö Avan (Mia Wasikowska) on vaikea hillitä janoaan.

OLLA ava ian

Ava ja Ian viihtyvät yhdessä. Taustalla häämöttävät Eve ja Adam.

Bloody name-dropping

Modernit vampyyrit viettävät hyvin harmitonta ja leppoisaa elämää. He eivät väijy pimeillä kaduilla pahaa-aavistamattomia ihmisiä, vaan käyttävät ravintonaan vastuullisesti vain veripalvelun tuotteita. Adam, Ever ja Marlowe ovat eräänlaisia ihmiskunnan loiseläjiä, mutta he eivät suoranaisesti vahingoita ketään. Ihmisten kimppuun hyökkäämistä pidetään vanhanaikaisena, julmana ja tarpeettomana – ainakin useimpien vampyyrien keskuudessa. Vampyyreista puhuminen loisina on kuitenkin ehkä liioiteltua, sillä vastineeksi juomastaan verestä he antavat jotakin takaisin. Marlowe tunnetaan renessanssiajan kirjallisista hengentuotteistaan, Adam puolestaan luovuttaa osan musiikistaan underground-piirien nautittavaksi. Adamin musiikkituotanto ei suinkaan rajoitu pelkkään populaarimusiikkiin: elokuvassa vihjataan, että hän on säveltänyt ja julkaissut menneinä vuosisatoina myös taidemusiikkia.

Tällainen populaarin ja korkean kulttuurin saumaton yhdistäminen leimaa myös elokuvaa itseään. Vampyyriaiheen kautta Only Lovers Left Alive kuuluu selvästi populaarikulttuurin piiriin. Kuitenkin tapa, jolla näitä yön lapsia kuvataan, on taiteellisesti kunnianhimoinen. Korkean ja matalan, pysyvästi arvokkaan ja kertakäyttöisen yhdistäminen ei tee rajaa niiden välillä olemattomaksi, vaan tarjoaa oivan tilaisuuden pohtia sitä, missä tuo raja tarkalleen ottaen kulkee.

OLLA hampaat

Vaikka veripalvelu on tehnyt terävät kulmahampaat melko tarpeettomiksi, eivät ne ole kadonneet minnekään.

Adamin ja Even kulttuuritiedon määrä on valtava, mikä ei ole ihme. He ovat eläneet useita satoja vuosia, eikä heidän ilmeisesti ole juuri tarvinnut ponnistella oman toimeentulonsa eteen, joten aikaa kulttuuriharrastuksille on ollut parahultaisesti. Elokuva tursuaa kulttuuriviittauksia musiikin ja kirjallisuuden, taiteen ja populaarikulttuurin aloilta. – Pointti olisi tullut selväksi vähän vähemmälläkin nimien pudottelulla. Niille, jotka tykkäävät kehuskella yleissivistyksellään, elokuva tarjoaa oivan tilaisuuden pätemisyrittelylle. Itseään korkeasti sivistyneinä pitävät voivat kokoontua yhdessä tämän elokuvan äärelle ja kilpailla siitä, kuka tunnistaa kaikki elokuvassa mainitut taiteilijat ja kirjallisuusviittaukset.

Elokuva on sekä visuaalisesti että äänimaailmaltaan todella kaunis. Musiikin, jota Adam elokuvassa säveltää, taustalta löytyy ohjaaja Jarmuschin Sqürl-yhtye. Sen lisäksi elokuvassa kuullaan hollantilaisen minimalistin Jozef van Wissemin ajatonta, orientaalisvaikutteista musiikkia. Elokuvan soundtrack onkin ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen kokonaisuus myös siinä tapauksessa, että itse elokuva ei erityisemmin kiinnostaisi. Kuten itse elokuva, myös musiikkivalinnat heijastavat populaarin ja taiteen, ajankohtaisen ja klassisen, korkean ja matalan sulautumista yhteen.

SeriffinTahti2Only Lovers Left Alive on tyylikkäin ja persoonallisin vampyyrielokuva vuosikausiin. Asema palkitsee sen kahdella seriffintähdellä.

Hyvät:
– Upea pääpari: Tom Hiddleston ja Tilda Swinton
– Erinomainen musiikki

Pahat:
– Nimien pudottelu

Rumat:
– Kauniisti mädäntyvä Detroit

Kenelle: Ihmisille, joilla on tyylisilmää.

Elokuva on katsottu arvostelua varten VLMedian julkaisemalta DVD:ltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: