Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

American Horror Story – 1. tuotantokausi (2011, Netflxi)

AMERICAN HORROR STORY posterAmerican Horror Story on varmasti monille lukijoille tuttu Subilta, joka on esittänyt sarjaa kahden ensimmäisen tuotantokauden verran. Nyt samaiset kaksi tuotantokautta löytyvät myös suoratoistopalvelu Netflixistä. Koska kyseessä on ns. antologiasarja, jonka eri tuotantokausien välillä ei ole tarinallista tai (kaudesta toiseen toistuvia näyttelijävalintoja lukuun ottamatta) muutakaan jatkumoa, käsitellään Asemassa tällä erää vain ensimmäistä tuotantokautta. Toista kautta ruoditaan vuodenvaihteen jälkeen.

Uuteen kotiin

Ensimmäinen tuotantokausi, johon viitataan usein myös nimellä American Horror Story: Murder House, kertoo Harmonien perheestä. Vanhemmat Vivien (Connie Britton) ja Ben (Dylan McDermott) ovat monien vastoinkäymisten ja riitojen jälkeen päättäneet vaihtaa maisemaa ja aloittaa puhtaalta pöydältä. He ostavat upean, kokoonsa nähden käsittämättömän edullisen talon Los Angelesin hienostoalueelta siinä toivossa, että vanhat ongelmat unohtuvat uudessa ympäristössä. Mukanaan he raahaavat teini-ikäisen tyttärensä Violetin (Taissa Farmiga), joka ihastuu taloon, mutta kokee epävarmuutta uuteen kouluun sopeutumisen suhteen.

AHS-perhe

Olosuhteisiin nähden onnellinen perhe: Violet, Ben, Vivian.

Kiinteistövälittäjä paljastaa Harmoneille ennen kauppojen lukkoon lyömistä, että edelliset omistajat – trendikäs homopariskunta – ovat kuolleet talossa, mikä selittää kiinteistön edullisen hinnan. Katsoja hoksaa tosin pian, että tässä ei ole koko totuus. Myös uusille asukkaille selviää pikku hiljaa, että talossa on historian saatossa kuollut monia ihmisiä ja että he ovat tavalla tai toisella edelleen läsnä.

Ja sitten onkin jo aika tutustua uusiin naapureihin. Viereisessä talossa asuva vanhempi rouva Constance Langdon (Jessica Lange) ja hänen Downin syndroomaa sairastava tyttärensä Addie (Jamie Brewer) änkevät kutsumatta kylään harva se päivä. Lisäksi sisään tuppaa talossa aiemmin toiminut sisäkkö Moira (Frances Conroy/Alexandra Breckenridge), joka kinuaa työpaikkaansa takaisin. Koska talossa on paljon hoitamista, Vivien palkkaa Moiran avukseen. Ben saa puolestaan hätistellä etäämmäs talossa aiemmin asunutta Larrya (Denis O’Hare).

Psykiatrina toimiva Ben on erityisen iloinen talon suuresta työhuoneesta, jossa hän alkaa pyörittää vastaanottoa. Ensimmäinen asiakas astelee vastaanotolle melkeinpä heti, kun Harmonit ovat kantaneet tavaransa taloon. Hän on teinipoika Tate (Evan Peters), joka fantasioi luokkatovereidensa ampumisesta. Hoitosuhteeseen tulee kupruja, kun Tate törmää vastaanotolta poistuessaan yksinäiseen ja itsetuhoiseen Violetiin, joka kaipaa ikäistään ymmärtäjää. Harva isä ilahtuu huomatessaan, että oma tytär on saanut ihailijan mielenterveyspotilaasta, eikä Ben ole mikään poikkeus.

AHS-kerho

Omituisten otusten kerho kokoontuu: mielenterveyspotilas Tate, naapurin hienorouva Constance ja sisäkkö Moira.

Horror story ilman horroria

American Horror Story ei pidä kovinkaan hyvin sitä lupausta, jonka se nimellään antaa. Se ei nimittäin pysty tai edes yritä pelottaa katsojaa. Sarjalle on Suomessa läntätty K16-ikäraja, mikä kuvaa sarjan ahdistavuuden ja väkivaltaisuuden astetta hyvin. Väkivaltaa on jonkin verran, mutta yleensä se on kuvattu melko diskreetisti. Poikkeuksen tekee tosin kauden yhdeksäs jakso, jossa väkivallan graafisuus kolkuttelee jo K18-standardeja.

Kauhun sijaan sarjan vetovoima perustuu pikemminkin ihmissuhderistiriitojen ja kriisien käsittelyyn. Yliluonnollinen on sarjassa voimakkaasti läsnä, mutta se näyttäytyy vain harvoin pelottavana. Kuolema ja kuolleet asettuvat sarjassa suorastaan arkipäiväiseksi osaksi maailmanjärjestystä. Raja kuolleiden ja elävien välillä on niin hauras, että lopulta niin katsojan kuin henkilöhahmojenkin on vaikea erottaa, kuka hahmoista onkaan kuollut ja kuka elävä.

AHS-kumipuku

Talossa silloin tällöin vilahteleva kumipukumies on samanaikaisesti sekä karmiva että koominen olento.

Sarja ammentaa ahnaasti tietyistä tunnetuista amerikkalaisista rikostapauksista. Ainakin Columbinen verilöyly ja Mustan Dahlian ratkaisematon murha saavat ruutuaikaa. Columbinea ei tosin mainita missään vaiheessa nimeltä, mutta asiaa vähänkin tunteva tunnistaa kyllä sarjaan kirjoitetut viittaukset tositapahtumiin.

Niin Columbine kuin Mustan Dahlia ovat todellisia kauhutarinoita, jotka ovat painaneet jälkensä amerikkalaiseen mielenmaisemaan. Niiden lisäksi ensimmäisen tuotantokauden tarina nojaa arkipäiväisempään pelon aiheeseen: perheen hajoamiseen. Tuotantokausi on täynnä perheitä, jotka ovat pirstoutuneet kuin kristallimaljakko lekan alle. Jäljelle jääneet ihmissirut yrittävät parhaansa mukaan kaapia itselleen korviketta sille, jonka he ovat kadottaneet. Monilla hahmoista menetyksen kokemus liittyy lapseen. Tähän kauhukuvaan jokainen lapsia maailmaan saattanut osaa varmasti samastua; pahimmat skenaariot eivät liity pimeisiin ullakoihin tai koliseviin putkiin, vaan omien rakkaimpien menettämiseen.

American Horror Storyn ensimmäinen kausi asettuu siis kummitustalotarinoiden lajityyppiin. Toinen tuotantokausi kertoo mielisairaalasta, kolmas noitavainoista. Näin ollen ensimmäiset kolme kautta keskittyvät länsimaisissa kauhuelokuvissa kovin käytettyihin aiheisiin. Neljänteen tuotantokauteen on valittu hivenen harvinaisempi tapahtumaympäristö: friikkishow’t eivät ole aivan yhtä nähtyjä ja kulutettuja kauhuelokuvien tapahtumaympäristöjä kuin ensimmäisen kolmen kauden kuviot.

Asema ei myönnä American Horror Storyn ensimmäiselle tuotantokaudelle seriffintähtiä. Silti toivon, että myös sarjan kolmas ja neljäs kausi ilmestyisivät pian täkäläiseen Netflix-katalogiin.

Hyvät:
– Onnistuu luomaan omintakeisen, mielipuolisen perusvireen
– Pari upeaa henkilöhahmoa: naapurin Constance, sisäkkö-Moira
– Hyvin suunniteltu historiallinen kerrostuma ja takaumien käyttö

Pahat:
– Ei osaa tai edes yritä kauhistuttaa
– Hieman pienemmällä hahmomäärällä kokonaisuus olisi ollut hallitumpi

Rumat:
– Kellarin ja ullakon epämuodostuneet asukit, joille ei onneksi ole uhrattu paljoakaan ruutuaikaa

Kenelle: Ei-niin-pelottavien kauhutarinoiden ystäville.

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on katsottu arvostelua varten Netflixistä.

One response to “American Horror Story – 1. tuotantokausi (2011, Netflxi)

  1. Paluuviite:American Horror Story – 2. tuotantokausi (2011–) | Asema

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: