Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

Boardwalk Empire – tuotantokaudet 1-5 (2010-2014)

boardwalk empire 000Yhdysvaltojen kieltolain aikaa pidetään aikakautena, jolloin rikollisuus kukoisti ja lisääntyi entisestään. Kansa janosi viisastenjuomaa, mutta valtio ei halunnut sitä kansalaisilleen tarjota. Tästä tarpeesta syntyi uusi menestyvä rikollisuuden alalaji: viinan salakuljetus ja laiton myynti.

Viiden tuotantokauden mittainen Boardwalk Empire on historiallinen televisiosarja, joka yhdistelee toisiinsa faktaa ja fiktiota. HBO-televisioyhtiölle tuotanto on tyypillinen: upea aikakausikuvaus, joka lainaa hahmonsa ja aiheensa historiasta ja värittää sitä sopivan dramaattisin, tosiasioista hieman poikkeavin tapahtumin ja hahmoin.

Viinaa, pukuja ja aseita

Boardwalk Empire -sarja rakentuu käytännössä koko viiden tuotantokauden kestonsa ajan kahden keskushenkilön sekä Atlantic Cityn turistikaupunkin ympärille. Jälkimmäistä pyörittää tosielämän hahmoon perustuva Enoch ”Nucky” Thompson sekä hänen nuorempi, mutta toimiltaan astetta röyhkempi kollega, tosielämän rikollinen Al Capone.

Siinä missä jälkimmäisen tarina ainakin rikollisuran loppumisen osalta on kenties monelle tuttu, Thompsonin stoori on astetta tuntemattomampi. Oikean elämän Enoch ”Nucky” Johnson on toki tässä toiminut innoittajana, mutta eroaa samalla sopivasti sarjan Nucky Thompsonista. Tosielämän hahmosta vapauksien ottaminen onkin mahdollistanut astetta kiehtovamman tarinankerronnan.

Nucky Thompson on tyytyväinen roisto (kuva: HBO Nordic)

Nucky Thompson on tyytyväinen roisto (kuva: HBO Nordic)

1920-luvun alkupuolelta käynnistyvä sarja vie katsojansa paitsi upeaan ajankuvaan, myös rikollisen maailman karkeaotteiseen ympäristöön. Miehet ehkä pukeutuvat komeasti ja käyttäytyvät näennäisen herrasmiesmäisesti, mutta kulissien takaa luoteja tai nyrkkejä ei säästellä jos tilanne sitä vaatii.

Viinan laiton myynti tekee siitä houkuttelevan bisneksen ja käytännössä sarjassa esitelty asetelma muistuttaakin kovasti myöhempien vuosikymmenten huumekauppaa.

Myös tapahtumat sen ympärillä ovat tuttuja: viranomaisten lahjontaa, kilpailijoiden kuvioista pois ottamista keinolla millä hyvänsä, hyvävelikerhoja ja niin edelleen. Boardwalk Empire muistuttaakin enemmän kuin vähän varhaisten vuosikymmenten mafiakuvausta, ja oikeastaan onkin sen eräänlainen esiversio.

Miesten maailma

Kuten rikollisten maailmassa usein tuppaa olemaan, myös Boardwalk Empiren maailma on miehinen. Naiset ovat useasti joko kohtalokkaita daameja valtaa pitävien miesten maailmassa tai vaihtoehtoisesti pelkkiä koristeita ja seksuaalisen ihailun kohteita.

Ihailtavasti Boardwalk Empire tarjoaa tähänkin vaihtoehtoisen näkemyksen. Naiset ovat myös äitejä, vaimoja ja tavallisia ihmisiä. Ajankuvaa toki kunnioitetaan ja sukupuoliroolit ovat sen mukaisia. Tasa-arvo ei toteudu, koska sellaista ei ole. Ei ainakaan nykypäivän mittasuhteissa.

Ajankuva heijastaa toki muutenkin täysin toisenlaista maailmaa ja tässä Boardwalk Empire loistaa. HBO on tullut tunnetuksi monista historiallisista sarjoista ja on selvää, että tämä sarja ei ole poikkeus. Lavastus, puvustus ja pienet yksityiskohdat palkitsevat tarkkasilmäistä katsojaa.

Al Capone - mies paikallaan  (kuva: HBO Nordic)

Al Capone – mies paikallaan (kuva: HBO Nordic)

Viiden kauden tarina

Boardwalk Empiren juoni kulkee läpi viiden tuotantokauden ilman järisyttävän suuria muutoksia. Vaikka koko paketissa onkin eräänlainen punainen lanka, kaudet tuntuvat osin irrallisilta ja niiden tasokin tuntuu hieman vaihtelevan.

Siitäkin huolimatta, että tietyt keskus- ja sivuhahmot pysyvät mukana suuren osan ajasta, osa hahmoista uskalletaan surutta poistaa kuvioista – aivan kuten tällaiselta sarjalta sopii odottaakin. Suuri draama vaatii suuria uhrauksia.

Sarjan hienoisesta epätasapainoisuudesta kertoo se, että jollain tapaa kauden parittomat kaudet tuntuvat olevan parempia kuin parilliset. Alku viehättää toki jo neitseellisen asetelmansa takia ja lopussa taas saadaan selvä päätös kaikelle. Samalla kolmoskauden tapahtumat tuntuvat jotenkin jännittävimmiltä kuin toisen ja neljännen kauden vastaavat.

Yhtä kaikki, kaikki kaudet vievät mukanaan ja merkittävä osa tästä on hyvän näyttelijätyön varassa. Steve Buscemi Nucky Thompsonina ja Stephen Graham Al Caponena ovat äärimmäisen onnistuneita valintoja.

Muitakin toki on, sillä hyviä sivuhahmoja riittää, joista erityisesti Michael Shannon ja Gretchen Mol täytyy nostaa esiin äärimmäisen vaikuttavina tekijöinä.

Michael Shannonia eivät kalterit naurata (kuva: HBO Nordic)

Michael Shannonia eivät kalterit naurata (kuva: HBO Nordic)

Vaikka lopussa tulee ehkä hieman haikeakin olo, Boardwalk Empiren lopetus palkitsee hyvin tyydyttävällä tavalla. Sarja yhtäältä lopettaa yhden aikakauden ja ikään kuin avaa oven seuraavalle. Tämän sanottuani en ihmettelisi yhtään jos sarja saisi oman spin-off-tyylisen jatkajansa. Viimeisen jakson nähneet tietänevät mitä tarkoitan, kun puhutaan niistä seitsemästä.

SeriffinTahti1 Asema myöntää laadukkaalle ja tyylikkäälle, mutta toisinaan hienoisesta epätasapainoisuudesta kärsivälle Boardwalk Empirelle yhden seriffintähden.

Hyvät:
– Kiehtova miljöö ja alkuasetelma
– Lavastus ja puvustus osana ajankuvaa
– Erinomaiset näyttelijävalinnat
– Koko tarina ja kausikohtaiset juonirakenteet
– Sarjan kokonaisuutta leimaava arvokkuuden tunne

Pahat:
– Tarinallisen punaisen langan ajoittainen hukkaaminen
– Tuotantokausien laadullisen tason heittely

Rumat:
– Rikollinen maailmankuva lieveilmiöineen

Kenelle: Laadukkaan draaman ja toisaalta rikossarjojen ystäville.

Sarjan kaikki viisi tuotantokautta ovat nähtävissä HBO Nordicista.

Mainokset

One response to “Boardwalk Empire – tuotantokaudet 1-5 (2010-2014)

  1. Paluuviite:Peaky Blinders – 1. tuotantokausi (2013-) | Asema

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: