Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

Resolution (2012)

resolutionVuonna 2012 ensi-iltaan tullut Resolution on eräs omituisimmista 2010-luvulla ilmestyneistä kauhuelokuvista. Suomessa elokuva pyörähti vuonna 2013 Night Visionsissa ja joillakin pienemmillä kauhufestareilla. Tässä vaiheessa on hyvä painottaa, että Resolutionia ei pidä sotkea samana vuonna ensi-iltaan tulleeseen, samannimiseen komediaelokuvaan.

Kylmää kalkkunaa ja outoja löytöjä

Elokuva kertoo kahdesta miehestä ja heidän erikoisista kokemuksistaan jossakin Yhdysvaltojen periferiassa. Michael (Peter Cilella) saa sähköpostiinsa omituisen videon kouluaikaiselta ystävältään Christiltä (Vinny Curran), joka on vajonnut syvälle crack-riippuvuuteen ja douppaa jossain intiaanireservaatin takapajuisilla rajamailla. Vaikka välit Chrisiin ovat jo ehtineet viiletä, päättää Michael tehdä kaikkensa saadakseen tämän kuiville. Niinpä Michael suunnistaa Chrisin asuinmökille, joka muistuttaa ainakin sisältä päin enemmän konttia kuin taloa. Michael kiinnittää Crisin käsiraudoilla seinään ja ilmoittaa, että edessä on viikon mittainen putki kylmää kalkkunaa.

RESOLUTION-michael

Michael tahtoo auttaa Chrisia, vaikka se tarkoittaakin oleilua oudossa talossa, jonka ovea ei saa lukkoon.

Voisi olettaa, että jos kaveruksista jompi kumpi kokisi todellisuudentajunsa järkkyvän, se olisi vierotusoireissaan kituva Chris. Sitä oudompaa onkin, että juuri tasapainoinen ja selväpäinen Michael alkaa löytää Chrisin mökin tienoilta pelottavia valokuvia, kirjoituksia ja tallenteita. Inhottavinta on, että osa näistä dokumenteista koskee Michaelia ja Chrisiä itseään. Michael tulee yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että joku ulkopuolinen kylvää outoja vihjeitä hänen poluilleen ja kenties tarkkailee häntä ja Chrisiä. Chris on kuitenkin liian sairas ja ja kivulloinen ollakseen kiinnostunut Michaelin löydöksistä ja spekulaatioista.

Sieltä täältä löytyvät oudot kirjoitukset ja valokuvat, jotka vihjaavat jonkinlaisen yliluonnollisen entiteetin läsnäoloon, ovat melko tavanomaisia kauhuelokuvan elementtejä. Resolution on kuitenkin varsin kaukana tavanomaisesta kauhuelokuvasta, sillä vihjeet eivät tunnu johtavan oikein mihinkään. Kauhuelokuville ominaisia säikäytyskohtauksia on mukana oikeastaan vain yksi, eikä sekään ole erityisen pelottava. Suurin osa tapahtumista sijoittuu ankean tomuiseen päivänvaloon, eikä näkymättömyyden estetiikalla juuri pelailla. Silti kyse on kauhuelokuvasta, mutta hyvin poikkeuksellisesta ja omaperäisestä sellaisesta. Trillerin tai mysteerielokuvan lajityyppi kenties kuvaa elokuvan tunnelmaa paremmin kuin kauhu, sillä Resolutionia ei voi väittää varsinaisesti pelottavaksi tai edes pelon tunnelman luomiseen tähtääväksi elokuvaksi. Pikemminkin kyse on paljon hienovaraisemman ja kutkuttavamman jännitteen luomisesta sekä katsojan älyllisestä haastamisesta.

RESOLUTION-chris

Chris ei perusta vieroituskuurista.

Unohda tarina!

Elokuvassa nähdään alusta asti outoa visuaalista särinää, aivan kuin filmi, jolle elokuva on kuvattu, olisi rypistynyt, naarmuuntunut tai ylivalottunut. (Tästä ei tietenkään ole kysymys: Resolution on, kuten lähes kaikki 2010-luvun pienet ja vähän isommatkin kauhuproduktiot, kuvattu digitekniikalla.) Katsoja tahtoo ohittaa nämä visuaaliset vihjeet mitättöminä sivuseikkoina, sillä hän etsii elokuvasta tarinaa. Hän ei todennäköisesti osaa aavistaa, kuinka hänen odotuksillaan, toiveillaan ja olettamuksillaan leikitellään. Kyse onkin enemmänkin koko kauhuelokuvan lajityypille ominaisten piirteiden esille tuomisesta ja varioinnista, ei yksittäisestä tarinasta.

RESOLUTION-kuva

Kellarista löytyy häiritseviä valokuvia.

Mitä varhaisemmin tarinahakuisesta katsomistavasta osaa päästää irti, sitä enemmän Resolutionista voi nauttia. Resolutionissa ei nimittäin tapahdu juuri mitään sellaista, mitä voisi pitää edes jotenkuten johdonmukaisena juonikulkuna. Tarina valuu jatkuvasti käsistä. Se on ärsyttävää, kunnes katsoja hoksaa elokuvan luonteen. Riskinä kuitenkin on, että katsoja jättää elokuvan katsomisen kesken, koska pitää sitä tylsänä ja hölmönä. Uskokaa minua: niin ei kannata tehdä. Lopussa Resolution palkitsee.

Perinteisen kauhun ystävissä Resolution saattaa herättää lähinnä hämmennystä. Elokuvasta nauttiminen edellyttää kykyä kyseenalaistaa valkokankaalla nähtyä ja avoimuutta metatason käsittelylle. Kyseessä ei ole perinteinen pienen budjetin kauhurymistely, vaan älyllisesti virittynyt, hieman taide-elokuvankin suuntaan kaartava ja genrerajoja rikkova elokuva.

SeriffinTahti1Koska Resolution on kauhuelokuvaksi positiivisella tavalla haastava katselukokemus, nakkaa Asema sille yhden seriffintähden.

Elokuva on katsottu arvostelua varten VLMedian julkaisemalta DVD:ltä.

Hyvät:
– ”Jotain ihan muuta”
– Asiallista jälkeä pienellä budjetilla
– Konstailematon toteutus hyvästä lähtöideasta

Pahat:
– DVD:n ekstroista löytyvä, kamala vaihtoehtoinen loppu, jota ei onneksi ole pakko katsoa
– Vaatii käytännössä kaksi katsomiskertaa, mikä edellyttää katsojalta luottamusta katselukokemuksen palkitsevuuteen
– Chris ei näytä narkkarilta, vaan varsin hyväkuntoiselta nuorelta mieheltä

Rumat:
– Elokuva kytketään kauhun lajityyppiin, vakkei se edes yritä kauhistuttaa

Kenelle: Jos pidät toiminta- ja juonivetoisista elokuvista tai perinteisistä säikyttelykauhuelokuvista, älä katso Resolutionia. Jos sen sijaan pidät elokuvista, joiden jälkeen olo on kuin puulla päähän lyöty ja ihmettelet, mitä ihmettä juuri katsoit, Resolution on suunnattu juuri sinulle.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: