Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

Dexter – tuotantokaudet 1-6 (2006–2013)

Dexter 00Sarjamurhaajasarja Dexter on ollut yksi viime vuosien kiinnostavimmista sarjoista, ainakin jos jotain voi päätellä parin viime vuoden laittomista latausluvuista (vuodet 2012 ja 2013), jolloin Dexterin kaksi viimeistä tuotantokautta on ulkomailla esitetty. Suomessa kaudet ovat tuttuun tapaan edenneet jälkijunassa, joskin ilahduttavasti suoratoistopalvelut Netflix ja HBO Nordic ovat lisänneet peräti kaksi kautta tätä sarjaa tarjontaansa kuluneen vuoden aikana. Tämän kunniaksi Asema ottaa Dexterin kaudet 1-6 hampaisiinsa ja kertoo, miksi juuri tälle sarjalle kannattaisi uhrata aikaansa.

Olipa kerran sarjamurhaaja

Dexter on epätavallisen aihepiirinsä ansiosta juuri niitä sarjoja, joista kertoessa täytyy olla erityisen varovainen, ettei mahdollisesti paljasta juonenkäänteitä esimerkiksi sen osalta, mitä hahmoja sarjassa kuolee tai ketkä selviävät hengissä ja kuinka pitkälle. Näinpä ollen suosittelen vain varauksella avaamaan edes Dexterin yllä olevaa linkkiä, sillä sivut saattavat täysin vahingossa paljastaa joidenkin hahmojen eliniän sarjan aikana.

Dexter on vahvan tarinavetoinen sarja, joka kertoo nimensä mukaisesti Dexter Morganista (Michael C. Hall). Dexter on kuin tarinan tohtori Jekyll ja herra Hyde. Dexter on Miamin poliisin murharyhmän kuolinsyytytkija, joka kuvaa rikospaikkoja, selvittää uhrien kuolintapoja ja työskentelee poliisin laboratoriossa tutkien milloin mitäkin rikoksiin liittyvää.

Dexter 03

Dexter työnsä ääressä.

Samalla hän on myös sarjamurhaaja, joka etsii käsiinsä rikollisia, jotka eivät joko saisi tuomioita teoistaan tai jotka selviäisivät Dexterin oman ajatusmallin mukaisesti liian vähällä suhteessa tehtyihin rikoksiin nähden. Dexter on siis eräänlainen vigilante, omankädenoikeuden nimissä toimiva tekijä, joka toimii lain ja moraalin tuolla puolen.

Dexterin moraalisena kompassina toimii hänen jo edesmennyt isänsä (James Remar), joka kuitenkin näyttäytyy Dexterille hänen oman mielikuvituksensa kautta ja jonka kanssa Dexter käy jatkuvia keskusteluita päätöksiä tehdessään. Toinen Dexterin kannalta äärimmäisen keskeinen hahmo on hänen adoptiosiskonsa, poliisina toimiva Debra Morgan (Jennifer Carpenter), joka on monessa mielessä kuin Dexterin vastakohta.

Siinä missä Dexter suhtautuu asioihin kylmänviileästi, rationaalisesti ja harkiten, mutta samalla vailla moraalin taakkaa, on Debra äärimmäisen tunteellisesti reagoiva, paikoin jopa yliemotionaalinen poliisi, joka jatkuvasta kiroiluistaan huolimatta pyrkii tekemään oikeita valintoja ja saamaan rikolliset telkien taakse.

Kun kuitenkaan kukaan ei tiedä, mitä Dexter vapaa-ajallaan pimeän tullen puuhailee, on sarjassa varsin kutkuttava tunne, jossa katsoja saa nauttia ainutlaatuisesta tilanteesta ikään kuin muita enemmän tietäen. Tämän tavallaan varsin yksinkertaisen aseman varaan koko sarja rakentuu koko kestonsa ajan.

Kuuden kauden verikekkeri

Dexter ei ole kovinkaan realistinen sarja, vaikka se niin uskottelee katsojilleen. Dexter on taitava ja äärimmäisen käytännönläheinen kaveri, mutta älyynsä ja tarkkuuteensa nähden hän tekee paljon kyseenalaisia ratkaisuja, jotka eivät tosielämässä kestäisi lähempää tarkastelua. Dexterin ollessa kuitenkin vain ja ainoastaan vihteellistä fiktiota, näihin seikkoihin keskittyminen olisi turhaa purnaamista.

Jokaisella tuotantokaudella esitellään aina uusi keskeinen rikollinen – pahis, jota Dexter ennen pitkää alkaa jahtaamaan ja jonka hän tavalla tai toisella lopuksi myös saa satimeen. Tässä mielessä Dexter on äärettömän yllätyksetön sarja ensimmäisen kauden jälkeen. Sarja toistaa juonitasolla itseään todella nopeasti.

Dexter 01

Debra Morgania epäilyttää koko touhu.

Jos Dexter ei tarjoaisi mitään muuta, televisiosarjasta tuskin olisi tullut moista hittiä. Jälleen kerran kyse onkin varsinaisen juonikuvion ulkopuolisista kuvioista, jotka muodostavat isomman ja tiukemmin otteessaan pitävän tarinan. Jokainen kausi tuo esiin Dexteristä uusia puolia ja samalla hän myös kehittyy ja muuttuu ihmisenä. Hänen tilanteensa ihmisenä ei säily samanlaisena ja jotkut muutokset ovat varsin radikaaleja, hyvin rankkojakin.

Juuri kun olettaa nähneensä Dexteristä kaiken, jotain perustavanlaatuista tapahtuu ja saa katsojan uuden yllätyksen äärelle. Nämä yllätykset luonnollisesti säästetään eniten tuotantokausien loppupäähän kliimaksia rakentamaan.

Matkan varrella ihmisiä myös kuolee sen verran reilua tahtia, ettei kuoleman karskiutta ja tekojen raakuutta välttämättä enää edes noteeraa samalla tavalla ennen kuin ruuvia kiristetään juuri lisää saadaakseen katsojat uudestaan varpailleen.

Tuttuja kasvoja

Vaikka alun neitseellisen kokemuksen jälkeen voisi ajatella, ettei Dexter kykene tarjoamaan mitään yhtä mielenkiintoista kuin ensiasetelmansa, sarjan taso jatkuu yllättävänkin kovana vielä kausia myöhemmin. Siinä missä ensimmäinen kausi on merkityksellinen uuden aloittajana, ensimmäisen kuuden kauden osalta nostaisin erityisesti neljännen tuotantokauden esille tarinallisena huipentumana.

Vaikka tämän jälkeen nähtävä viides kausi tuntuu ehkä sarjan huonoimmalta tähän asti, syytä ei ole pettyä, sillä kuudes kausi hilaa tasoa takaisin ylöspäin. Kaikkiaan ensimmäiset kuusi tuotantokautta ovat ehdottomasti katsomisen arvoisia ja sopii vain toivoa, että huhut sarjan loppupään huononemisesta ovat vain pötypuhetta.

Dexter 02

Miamin poliisin murharyhmä on jälleen löytänyt uhrin.

Kuuden kauden aikana nähdään myös televisiosta ja elokuvista tuttuja nimiä, joista mainitsemisen arvoisia ovat etenkin Keith Carradine, Colin Hanks, Jimmy Smits, John Lithgow, Edward James Olmos ja Julie Benz. Osa heistä nähdään pahiksina, osa hyviksinä, mutta yhtä kaikki onnistuneina roolinvalintoina.

Dexter kuuluu niihin harvalukuisiin sarjoihin, joita on tehty monta tuotantokautta, mutta jonka kohdalla taso on pääosin säilynyt erinomaisena.

SeriffinTahti2Tästä johtuen Asema myöntääkin Dexterin tuotantokausille 1-6 kaksi seriffintähteä. Sarja on ehdottomasti katsomisensa ansainnut.

Hyvät:
– Kiinnostava ja erilainen lähestyminen sarjamurhaajiin
– Dexter on erinomaisesti käsikirjoitettu hahmo
– Jennifer Carpenter roolissaan
– Taso pysyy ylhäällä monen kauden verran

Pahat:
– Realismiaukot
– Itseään toistava pääjuoni

Rumat:
– Veri, ruumiit, murhat ynnä muu sellainen
– Maisemat saavat himoitsemaan lomareissua Miamiin

Kenelle: Kiehtovan poliisijännityksen ja sarjamurhaaja-aiheisten kuvausten ystäville.

Sarjan tuotantokaudet 1-6 ovat nähtävissä Netflixistä ja HBO Nordicista.

Mainokset

One response to “Dexter – tuotantokaudet 1-6 (2006–2013)

  1. Paluuviite:Dexter – 7. tuotantokausi (2012) | Asema

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: