Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

Thor (2011)

thor julkkaJoskus voi vain ihmetellä, kuinka aivan älyttömästä ideasta syntyy syntyykin vaikuttava ja näyttävä kokonaisuus. Skandinaavisen mytologian ja supersankarisarjakuvien yhdistäminen kuulostaa hullulta, ja kun tästä kombosta päätetään vielä tehdä jättibudjetin 3D-elokuvan, liikutaan todellakin jo hämärän rajamailla. Vaan kun paketti toimii, se toimii, oli kyse kuinka oudosta yhdistelmästä tahansa. Näin on käynyt Marvelin Thor-sarjakuviin pohjautuvan Thor-elokuvan tapauksessa, joka on – ainakin allekirjoittaneen mielestä – kiinnostavimpia toimintaelokuvia vuosikausiin.

Jumalten perhedynamiikkaa

Odin (Anthony Hopkins) on kruunaamaisillaan poikansa Thorin (Chris Hemsworth) jumalten valtakunnan eli Asgardin kuninkaaksi. Kuninkaalliset saavat kuitenkin yllätysvieraita Jotunheimin jääjättiläisistä, joka käyvät luvatta Odinin aarreaitassa. Thor vannoo murtovarkaille kostoa, mutta Odin toppuuttelee: viisas kuningas ei koskaan lietso sotaa. Thor viittaa isänsä pasifismille kintaalla ja käy veljensä Lokin (Tom Hiddleston) ja muutaman soturitoverinsa kanssa Jotunheimissa haastamassa riitaa.

Vaikka tarina on sijoitettu ylimaallisiin puitteisiin, on kyse kuitenkin varsin tavanomaisesta, yleisinhimillisestä ristiriidasta, joka liittyy perheen sisäiseen dynamiikkaan. Perustoimijoina ovat isä ja hänen kaksi poikaansa, jotka haluavat peitota sekä isänsä että toisensa – tuttuja skismoja monille niistä, joilla on sisaruksia. Kun esikoinen ja lempilapsi Thor menee kapinassaan liian pitkälle, on Odinin suru ja pettymys syvä. Rangaistukseksi Odin riistää Thorilta tämän jumaliset voimat sekä Mjölnir-vasaran ja lähettää poikaparan halki avaruuden Midgardiin eli Maahan.

THOR odin

Isä-Odin tulistuu.

Thor tärähtää New Mexicoon suoraan astrofyysikkoryhmän syliin. Tiedemiehet Jane Foster (Natalie Portman) ja Erik Selvig (Stellan Skarsgård) ottavat sekavia puhuvan ukkosenjumalan hoiviinsa. Asgardissa kasvaneella Thorilla ei ole juuri käsitystä Maan olosuhteista ja tapakulttuurista, joten hirtehisiä tilanteita ukkosenjumalan ja Maan asukkaiden välisiin väärinymmärryksiin liittyen riittää.

Hyvä veli, paha veli

Asgardin kuninkaaksi ei päästetä ketä tahansa, ja Thorin on osoitettava kelpoisuutensa Mjölnir-vasaran kantajaksi ja jumalten valtakunnan johtajaksi. Ollakseen kelvollinen hallitseman Asgardia Thor ei saa himoita valtaa. Sen sijaan hänen on käytettävä sitä kuin työvälinettä kaikkien yhteisen edun hyväksi. Thorin on siis valtaa saadakseen paradoksaalisesti lakattava haluamasta sitä ja opittava uhrautumaan muiden vuoksi. Hyvä hallitsija on olemassa alamaisiaan varten – ei päin vastoin.

THOR loki

Loki ja Thor.

Heti elokuvan alusta lähtien katsojaa ohjataan mieltämään vaaleatukkainen ja raamikas Thor hyväksi esikoispojaksi ja lommoposkinen Loki kaunaiseksi ja viekkaaksi kakkosketjun jumaluudeksi. Loki muistuttaa monessa suhteessa kristillisen tradition Luciferia. Molemmissa on aimo annos narrin arkkityyppiä, ja elokuvan markkinointikuvastossa Lokille onkin annettu liikanimi ”God of Mischief”. Molempiin liitetään kyky huijata ja muuttaa muotoa. Lisäksi Lokin varustukseen kuuluva sarvikypärä on aika selkeä merkki siitä, millaisesta hahmosta on kysymys.

Lokin henkilöiminen elokuvan pahikseksi olisi kuitenkin yksinkertaistavaa. Niin pahuus kuin hyvyyskin asuvat elokuvan keskeisten hahmojen sisimmässä, ja loppujen lopuksi Thor ja Loki käyvät samaa sisäistä taistelua. Ja jos malttaa verrata kristilliseen traditioon hieman pidempään, tulee panneeksi merkille, että juuri Thor tulee kapinansa vuoksi karkotetuksi jumalten asuinsijoilta – aivan kuten Lucifer.

Visuaalista ilottelua

Ei ole helppoa luoda visuaalista ilmettä elokuvalle, jonka juuret ovat toisaalta vuosituhantisessa mytologiassa, toisaalta lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa sarjakuvaviihteessä. Elokuvan estetiikka on kuitenkin suurimmalta osin varsin vaikuttavaa, joskin paikoin hivenen muovista. Olen nähnyt elokuvasta sekä 3D- että 2D-version. Vaikka kolmiulotteinen versio toimii huikeasti kaksiulotteista paremmin, on elokuva oikein mukavaa katseltavaa myös tavanomaisesta kotitelkkarista, eikä elokuvan ”kolmedeemäisyys” kaksiulotteista versiota katsellessa mainittavasti häiritse. Eritoten aivan elokuvan alussa nähtävä jääjättiläisten ja asgardilaisten välinen nujakka on hienosti suunniteltu ja toteutettu.

THOR laufey

Jääjättiläisten kuningas Laufey on komea ilmestys.

Näyttämöllepanossa on paljon kiinnostavia elementtejä, joita ei ole kovin helppo erottaa toimintavetoisen kerronnan takaa. Elokuvien stillejä katsellessa tulee huomanneeksi paljon kiinnostavia yksityiskohtia, jotka ainakin ensi katsomalla jäävät helposti huomaamatta.

Jos elokuvan taistelukohtauksissa ja CGI-tehosteissa on silmänruokaa, riittää sitä myös näyttelijöissä: Chris Hemsworth ja Tom Hiddleston ovat varmasti naiskatsojien mieleen. Itse ihastuin erityisesti Hiddlestoniin, jonka näyttelemänä Lokissa on samaa pirullista charmia kuin Harry Potter -kirjoista ja -elokuvista tutuissa Draco ja Lucius Malfoyssa. (Huvittavaa sinänsä on, että Hiddleston ei suinkaan hakenut aluksi Lokin, vaan Thorin roolia.) Ne, jotka ovat enemmän feminiinisen kauneuden perään, eivät joudu myöskään pettymään – siitä Natalie Portman pitää huolen.

SeriffinTahti2Visuaalisuudessaan ja myyttisyydessään Thor on sen verran toimiva paketti, että Asema myöntää sille kaksi seriffintähteä.

Hyvät:
– Näyttelijät (Hiddleston, Hemsworth, Hopkins, Portman)
– Erikoistehosteet
– Lavastus ja puvustus
– Skandinaavisen mytologian variointi
– Huumori

Pahat:
– Väen vängällä kasaan raavittu pakkopullaromanssi
– Tietyt (K-12-elokuvaksi) turhan lapsekkaat elementit

Rumat:
– Ihanan kamalat jääjättiläiset

Kenelle: Niin supersankareista kuin skandimytologiastakin kiinnostuneille. Seikkailun- ja toiminnannälkäisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: