Asema

Poimintoja viihteen paremmalta puolelta

Kuu (2009)

kuu julkkaKun Netflix-tunnukset oli korkattu, piti palvelusta katsoakin jotain. Kun katalogissa osui silmään Duncan Jonesin debyytti, usein suositeltu Kuu, ei elokuvavalintaa tarvinnut miettiä pidempään. Olin kuullut elokuvaa kehuvia kommentteja lähinnä taide- ja tieteiselokuvaan mieltyneiltä tuttaviltani. Siksi ei ole yllätys, että kyse on filosofisesti painottuneesta scifistä – siis scifistä parhaimmillaan, jos minulta kysytään.

Kylmä kuu

Elokuva sijoittuu vuoteen 2035. Öljykriisin jälkeen Maassa on siirrytty käyttämään energianlähteenä helium-3-nimistä ainetta, jota louhitaan Kuusta. Kehittyneen automaation vuoksi louhinta-asemaa voidaan pyörittää yhden ihmistyöntekijän voimin. Sam Bell (Sam Rockwell) hoitaa pieniä korjaushommia ja käy tyhjentämässä helium-3:a keräävät niittokoneet Maahan toimitettaviksi lähetyksiksi. Kaverinaan hänellä on keinoälykone Gerty (Kevin Spacey), joka on raajoistaan niin kätevä, että hoitaa käytännössä kaikki avaruusaseman sisällä suoritettavat tehtävät. Gerty on samaan aikaan Samin sisäkkö, talonmies, parturi-kampaaja ja ainoa ystävä.

Gerty onkin aivan mukiinmenevä juttukaveri: hän kykenee puheen lisäksi kommunikoimaan ilmeillä, vaikka hänellä ei varsinaisia kasvoja olekaan. Sen sijaan Gertyn etupaneelissa on pieni nestekidenäyttö, jolla näkyy kulloiseenkin mielentilaan sopiva, keltainen pallonaama. (Se, voidaanko Gertyn tapauksessa puhua ”mielentilasta”, on kyseenalaista, sillä Gertyllä ei varsinaisesti ole mieltä – hänhän on puhdasta älyä.) Yleensä pallonaama hymyilee ystävällisesti, välillä se innostuu jopa nauramaan. Elokuvan aallonpohjassa ja keskeisimmässä käännekohdassa hymiön silmistä lentää suuria kyyneleitä.

Samin kolmivuotinen komennus avaruusasemalla alkaa lähestyä loppuaan, ja hän odottaa kiihkeästi paluutaan vaimonsa ja tyttärensä luokse Maan päälle. Kolmen vuoden aikana hän on voinut kommunikoida vaimonsa kanssa vain videoitujen viestien välityksellä, sillä suorat videopuhelut eivät aseman tietoliikenneyhteysongelmien vuoksi onnistu. Samin yksinäisyys on musertavaa. Kolmen vuoden aikana hän ei ole tavannut eikä keskustellut interaktiivisesti yhdenkään elävän ihmisen kanssa. Ei siis ole ihme, että hän puhelee auliisti sekä itselleen, kasvihuoneen vihreille pikkueläville että Gertylle.

KUU-valvonta

Työn ääressä: Samin toimenkuva on melko yksitoikkoinen.

Hieman ennen komennuksen päättymistä Sam alkaa nähdä hallusinaatioista teini-ikäisestä tytöstä. Kun Sam on tyhjentämässä helium-3-niittäjää, tällainen näky saa Samin huomion herpaantumaan. Seuraa vakava onnettomuus, jossa Sam saa pahan kolhun päähänsä ja menettää tajuntansa. Sam herää pian kurkku käheänä avaruusasemalta Gertyn hellästä huomasta. Hän ei muista onnettomuudesta mitään. Kuinka hän on päätynyt romuttuneen ajoneuvon sisältä takaisin asemalle, se jää toistaiseksi mysteeriksi. Ainakaan Gerty ei häntä ole voinut noutaa, tekoäly kun on sidottu avaruusasman rakenteisiin.

Ja sitten alkaa tapahtua todella outoja. Samin asemalla viettämä aika alkaa näyttäytyä täysin uudenlaisessa valossa.

2035: Avaruusseikkailu

Elokuvassa viitataan ahkerasti muutamiin tieteiselokuvan klassikkoteoksiin. Sinne tänne ilmestyvät ihmishahmot herättävät mielikuvia Andrei Tarkovskin Solarikseksta. Vaikka asemalla vilahtelevien kuvajaisten syntyperään ei elokuvassa pureuduta, Solaris-yhteys saa myöhemmin vahvistusta. Kuu ja Solaris kannustavat nimittäin katsojaa esittämään samoja kysymyksiä: Mihin identiteetti pohjautuu? Onko ihmisen luomalla entiteetillä oikeutta tai edes mahdollisuutta omaan elämään, päätöksiin ja itsellisyyteen? Pitäisikö olla?

Luodusta entiteetistä on kyse myös Gertyn hahmossa, joka on läheistä sukua Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailussa nähtävälle HAL 9000 -tietokoneelle. Vuosien 2001 ja 2035 välille mahtuu kuitenkin huima kehitys. Siinä missä Hal palvelee yksisilmäisesti avaruusseikkailun tavoitteita ja viis veisaa inhimillisestä kärsimyksestä, on Gerty luotu auttamaan ja palvelemaan avaruusasemalla toimivaa ihmistä. Ilman Gertyn myötämielistä suhtautumista Samilla ei olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia selviytyä antagonistin kynsistä.

KUU-gerty

Gerty hymyilee.

Ja mikä se antagonisti sitten on? Ilmeisin vaihtoehto on identifioida Samin vastustaja hänen työnantajaansa Lunar Industriesiin ja edelleen ahneuteen ja markkinatalouteen. Kuitenkin Samin taistelu omaa itseään vastaan on aivan yhtä lailla elokuvan temaattista keskiötä. Tämä taistelu konkretisoituu selkeästi ja kauniisti kohtauksessa, jossa Sam onnistuu saamaan videopuheluyhteyden Maahan ja keskustelee erään itselleen hyvin tärkeän henkilön kanssa.

Sekä Solaris että 2001: Avaruusseikkailu muistetaan paitsi oivaltavina, syväluotaavina tarinoina, myös kiinnostavina audiovisuaalina kokonaisuuksina. Avaruusseikkailussa käytettiin György Ligetin, Richard Straussin ja Johann Strauss nuoremman musiikkia, Solariksessa taas Bachia. Molemmissa onnistutaan kuvaamaan avaruuden esteettistä todellisuutta todella kiinnostavalla tavalla. Jää nähtäväksi, pääseekö Kuu kipuamaan vastaavaan klassikon asemaan. Vaikka Kuun soundtrack ei ole aivan yhtä omaperäinen kuin Solariksen tai Avaruusseikkailun, ansaitsee Darren Aronofskyn luottosäveltäjä Clint Mansell kunniamaininnan musertavan kauniista alkuperäismusiikista. Kuu on kaunis myös visuaalisesti: aseman ulkopuolelle sijoittuvat kohtaukset, jossa kivimurska ryöppyää höyhenenkevyenä heliumniittäjästä, ovat kaikessa harmaudessaan ja kolkkoudessaan lumoavia. Rumasta ja harmaasta kuun pinnasta on saatu esiin kirkkaalla, säteilevällä valolla todella upea maisema. Sen sijaan aseman sisätilat näyttävät palikkaestetiikassaan ankeilta, mikä lienee ollut tarkoituskin.

KUU-pinnalla

Kuun ja Maan hehkua

Suuria odotuksia

Duncan Jonesin debyyttiohjaus lupaa hyvää miehen myöhemmän uran kannalta. Mieleen tulee väkisinkin Neill Blomkamp ja hänen poikkeuksellisen kypsä debyyttiohjauksensa District 9. (Miehen toinen ohjaus Elysium ei yltänyt aivan debyytin elokuvalle, vaikka hyvä elokuva sekin on.) Vaikka Kuun ja District 9:n aiheet eroavat toisistaan, yhdistää elokuvia moni seikka: ilmestymisvuosi, uskottavat erikoistehosteet ja se, että kyse on poikkeuksellisen vahvoista debyyttiohjauksista. Molemmissa elokuvissa myös vähintäänkin sivutaan identiteetin, itseyden ja tasa-arvon kysymyksiä.

Molemmat elokuvat ovat myös kiinnostavalla tavalla ajankohtaisia. Kuun ajankohtaisuus liittyy aivan konkreettisesti helium-3:een, jota voidaan kenties tulevaisuudessa todellakin käyttää energianlähteenä. Kyseistä ainetta todella löytyy Kuun pinnalta, josta sitä voidaan mahdollisesti joskus tulevaisuudessa kerätä energiateollisuuden käyttöön. Kuun lumo syntyykin – monen muun seikan ohella – siitä tosiasiasta, että jotkin elokuvassa kuvatut, tieteelliset innovaatiot ovat ehkäpä oleellinen osa yhteiskunnan toimintamekanismia muutaman kymmenen vuoden kuluttua. Jos näin käy, toivottavasti Samin kaltaisilta onnettomilta ihmiskohtaloilta voidaan kuitenkin välttyä.

Nähtäväksi jää, mitä Jonesilla on tarjottavanaan elokuvateollisuudelle. Vuonna 2011 ensi-iltaan tullutta Source Codea en ole vielä nähnyt, ja ohjaajan kolmas elokuva, Warcraft, tulee ensi-iltaan vuonna 2016.

Kuu SeriffinTahti3on niin kaunis, tasapainoinen ja ehjä elokuva, että Asema antaa sille täydet kolme seriffintähteä.

Hyvät:
– Sam Rockwellin taidokas ja antaumuksellinen näyttelijäntyö
– Rikas temaattinen sisältö
– Tietoisuus lajityypin historiasta ja kytkös genren klassikkoelokuviin
– Kolhon kauniit ulkokuvat Kuun pinnalta
– Kaunis, joskin melko konventionaalinen soundtrack

Pahat:
– Hivenen kliseinen ”pieni yksilö vs. paha kapitalismi” -asetelma

Rumat:
– Avaruusaseman ankeat interiöörit

Kenelle: Kauniin ja syvällisen, ei-niin-toimintavetoisen scifin ja draaman ystäville.

Elokuva on katsottu arvostelua varten Netflixistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: